Verlate Kerstdiners & een ideaal voorgerecht met 3 verschillend belegde blini’s

28 juli 2016 | Smeersels, sauzen & dips, Vega, Vis, Vlees, Voor

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

We doen even een stapje terug in de tijd. Zes maanden, om precies te zijn. Nu kan ik hier een filosofische reden gaan verkondigen om terug te willen blikken (#throwbackthursday), maar de waarheid is toch eigenlijk gewoon dat ik dit mapje foto’s even vergeten was. Maar hé, voedsel raakt niet uit de mode – sommige uitzonderingen daargelaten, goodbye Maggi en kleffe huzarenslaatjes -, dus ik zie geen enkele reden waarom ik níet een fijn Kerstvoorgerechtje zou delen hier.

Ja, dat lees je goed: Kerst. Eind januari had ik namelijk het verlate Kerstdiner met mijn Zuidelijke vriendinnen. Zie maar eens zes vrouwen op een vrijdagavond bij elkaar te krijgen, dat is moeilijker dan je denkt kan ik u vertellen. Het heugelijke moment vond dus ruim een maand na de Kerstfestiviteiten plaats. Voor mij een feestje, want weer extra reden een dinertje in elkaar te draaien. Wat ik niet alleen deed hoor, zeker niet. Eenieder had de verantwoordelijkheid voor een eigen gang of proostmoment, waar uitgebreid aandacht en tijd aan werd besteed.

Te proosten was er trouwens genoeg. Zo ongeveer iedereen had een nieuwe baan of promotie gemaakt, er waren huizen gekocht én een van de mannen was met Nieuwjaar op zijn knie gegaan. U snapt: dat vroeg om een drieliterfles bubbels. Die ook van de partij was.

Het voorgerecht dus. De allerbeste gang als je het mij vraagt. Je kunt mixen en matchen, het mag koud het mag warm, het is vaak fantasierijker dan een hoofdgerecht én je hoeft het niet bij één ding te houden. Voor mensen die niet zo goed kunnen kiezen – aangenaam – de perfecte uitvlucht. Of oplossing.

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Ik koos voor een vis-vlees-vega trio. Op blini’s, want dat staat leuk. Maak je overigens geen illusies: kant-en-klare blini’s zijn alleen tijdens het Kerstseizoen verkrijgbaar. Een maand later niet meer. Laat staan eind juli. Van een best-wel-snel-en-makkelijk voorgerecht veranderde dit dus in een íets uitgebreidere variant, maar 18 stuks waren uiteindelijk nog in een mum van tijd gebakken.

Ik maakte een variant met champignon-truffeltapenade, een met zure room en gerookte zalm, en een met avocadomousse en gerookte kip.

Enneh, dit voorgerecht werkt niet alleen goed in de winter hoor. Ook in de zomer staat het erg leuk op de vrolijk gedekte tuintafel met een roséetje of fris glas wit erbij.

So, what do you need?!

Ingrediënten (voor 6 voorgerechten)

Blini’s:

  • Een pak poffertjesmix (of maak je eigen beslag, als je de tijd hebt)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Vega

  • Bakje champignons (250 gr.)
  • 1 sjalotje
  • Truffelolie en/of truffelmayonaise
  • Half bakje zure room

Vis

  • 150/200 gr. gerookte zalm
  • Klein bakje zure room
  • 1 citroen
  • Bakje zure room
  • Verse bieslook

Vlees

  • 1 rijpe avocado
  • Half bakje zure room (in totaal heb je dus 2 hele bakjes nodig van 125 gr.)
  • 100 gr. gerookte kip

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Maak het beslag voor de blini’s klaar zoals op de verpakking. Voeg wat extra zout en peper toe aan het beslag, en bak ze in olijfolie. Zo voorkom je dat ze te zoet gaan smaken. Maak 18 (en wat extra, om mislukkingen te compenseren) kleine, ronde blini’s. Iets groter dan een poffertje. Niet te lang bakken, dan worden ze droog. Bewaar op een bord.

Snijd de sjalot fijn en fruit in wat olijfolie. Voeg na een paar minuten de grof gesneden champignons toe en bak ze bruin. Doe de champignons in een keukenmachine samen met wat truffelolie en/of truffelmayonaise (hoeveelheid naar smaak, maar doe er aub geen half potje mayo in; 1 of 2 lepels will do) en flink wat peper en zout. Maal of pulseer fijn totdat je een mooie tapenadestructuur krijgt. Het hoeft geen paté te worden, maar mag nog best een grove structuur behouden als je ’t mij vraagt.

Lepel de avocado uit, meng met een half bakje zure room, een kneepje citroensap (1 of 2 el., naar smaak), flink wat peper en zout. Voor een mooie, luchtige mousse doe je dit met een keukenmachine of staafmixer; vind je wat grover niet erg dan doet een vork ook het werk. Snijd de gerookte kip in mooie, dunne plakjes.

Was de citroen en rasp de helft van de schil. Meng het tweede bakje zure room met het citroenrasp, een eetlepel citroensap, wat peper en zout.

Dit was de voorbereiding! Nu hoef je alleen nog maar te gaan bouwen. Zoals ik hier duidelijk erg geconcentreerd deed.

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Verdeel drie blini’s over elk bord. Schep op nr. 1 een lepeltje zure room en daarbovenop een schepje champignon-truffeltapenade. Op nr. 2 schep je een lepeltje avocadomousse, waarover je wat plakjes gerookte kip verdeelt. Nr. 3 krijgt een dot citroenroom, gevolgd door een mooi gedrapeerd plakje gerookte zalm. Daar kun je nog wat citroenschil overheen raspen.

Maak het geheel af met een takje verse bieslook hier en daar, een draai verse peper en VOILÁ: het perfecte voorgerecht voor mensen die niet van kiezen houden. En voor mensen die graag indruk maken met hun presentatie.

Die met champignons en truffel heb ik uiteraard tot het laatst bewaard.

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Voorgerecht: blini's met gerookte zalm, avocado, kip, truffel en champignons

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter