Verwarmende kokos curry soep met bloemkool, wortel, gember en chilipeper

8 augustus 2015 | Soep, Vega

Kokos curry soep met wortel, gember en chilipeper

Zo een keer in de zoveel tijd maak ik een flinke batch verse currypasta. Jep, helemaal from scratch. Mix chilipepers, gember, knoflook, lemon grass, een rits aan kruiden en nog wat andere ingrediënten en je hebt een heerlijk geurende, smeuïge currypasta. Wedden dat je trots bent als je dat voor het eerst doet?

Goed, daar gaat dit recept dus níet over. Het recept voor de heerlijke, pittige, smeuïge currypasta hou je nog van me tegoed, I promise. Laatst had ik er een portie van gemaakt om een uitgebreide currytafel (is dat een woord?) voor mijn ouders te maken. Ik had nog wat ingrediënten over na de avond, wat de inspiratie werd voor dit recept.

Ruim een jaar geleden maakte ik voor vriendinnen eens een pan soep met daarin bloemkool, currypasta en kokosmelk, en ik was zó verbaasd over het feit dat de combinatie zo goed werkte (en dat er dus echt mensen zijn die soep maken van bloemkool) dat ik het vaker heb gemaakt. Het is echt helemaal niet ‘bloemkoolachtig’, wat waarschijnlijk de reden is waardoor ik het lekker vind. Als kind at ik alles, maar bloemkool (en andijvie) waren far from my favorite. Nu eet ik wel bloemkool, maar dan rauw of verwerkt in ontzettend fijne currysoepen. Nooit hetzelfde recept natuurlijk –  ik moet altijd net weer wat anders proberen -, maar de combinatie bloemkool + curry is gebleven.

Deze keer pakte de liefdesverhouding tussen beiden verdomd goed uit, al zeg ik het zelf. De soep is romig, kruidig, pittig, maar toch zacht. Zo dik dat het meer een soort saus is, maar daar hou ik van. De geroosterde kokos en cashewnoten zorgen voor wat crunch en textuur, de griekse yoghurt voor de frisheid. Zie je het al voor je? Ik wed dat je het bijna kunt ruiken.

The best part is dat de soep heel gezond is door alle groenten, je het warm krijgt door alle kruiden en pittige smaken, en je je in een Indiaas restaurant waant door alle geuren die je keuken gaan vullen. De kokosmelk (oké, die maakt het misschien íetsje minder healthy) voegt romigheid en zoetigheid toe.

Was het al duidelijk dat ik van deze soep hou?

Kokos curry soep met wortel, gember en chilipeper

 

Ingrediënten (voor 4 flinke kommen)

  • 1 sjalot of ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 grote winterpeen (die van mij was echt méga, dus als je kleintjes hebt kun je er twee nemen)
  • Een halve bloemkool (wederom: ik had een hele grote. Een kleine zou je dus helemaal of 3/4 kunnen gebruiken)
  • 0.5 theelepel gemalen korianderzaad
  • 0.5 theelepel kerriepoeder
  • 0.5 theelepel gemalen mosterdzaad
  • Flink mespunt komijnpoeder
  • 2 cm gember
  • ± 800 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Handje cashewnoten of amandelen
  • Kokosrasp
  • Griekse yoghurt of kwark
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Snijd de sjalot in kleine stukken en pers de knoflook uit. Warm wat olijfolie op in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook op middellaag vuur zo’n 5 minuten. Snijd de rode peper fijn en bak een minuutje mee. Rasp de gember en voeg samen met alle kruiden toe; bak 2 minuten mee.

Snijd de wortel en bloemkool in stukken en voeg toe aan het kruidenmengsel. Bak een minuut mee en schep goed om, zodat de kruiden goed verdeeld worden.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel half op de pan. Als je makkelijk met een vork in de wortel en bloemkool kunt prikken, kun je de pan van het vuur halen.

Hak ondertussen de noten grof en verwarm een droge koekenpan. Rooster de noten en het kokosrasp tot het mooi lichtbruin kleurt en heerlijk geurt.

Mix de soep glad met een staafmixer. Zet weer terug op het vuur en voeg de kokosmelk toe. Verwarm 2 minuten mee en proef of de soep nog zout en peper nodig heeft. Vind je de soep echt te dik, kun je nog wat extra bouillon of heet water toevoegen.

Dien de soep op in komen, voeg een dot griekse yoghurt toe en strooi de gehakte noten en het rasp eroverheen.

P.S.: Ik werk trouwens altijd met vaste maten voor eet- en theelepels, vandaar dat ik ook vaak werk met bijvoorbeeld ‘0.5 theelepel’. Zelf heb ik deze maatlepels, maar ik ben wel van het koken op gevoel, dus ik zou zeggen: doe het op gevoel, en voeg net wat meer of minder toe van kruiden die je wel of juist minder lekker vindt. Of probeer zo goed mogelijk een halve theelepel af te meten als je dat liever doet! Dat is 2.5 ml. 

Kokos curry soep met wortel, gember en chilipeper

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Beantwoorden monique 19 mei 2017

    Overheerlijke soep. Nooit eerder deze kruidencombinatie geprobeerd. Fantastisch. Dank je wel 😊

  • Laat een reactie achter