Hartige muffins met chorizo en kaas

2 november 2015 | Bij de borrel, Tussendoor

Oei, hoog tijd voor een nieuw receptje. Daar heb ik totaal geen gebrek aan, eigenlijk: mijn camera staat nog vol met heerlijke gerechten en ontbijtjes die ik allemaal nog met jullie ga delen. Een combinatie van omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het even wat minder hoog op de prioriteitenlijst stond. Máárrrrr: times are changing. Ik ben afgelopen weekend verhuisd naar een ontzettend knus plekje in Amsterdam, ga genieten van deze stad, mijn nieuwe fantastische roomies en de nieuwe mogelijkheden die op mijn pad komen. En uiteráárd blijf ik lekker eten, wijntjes drinken, koken en receptjes bedenken.

Dit recept is ook een fijne. Ik bedacht deze hartige muffins voor de Ikea Food Challenge, waar ik een paar weken geleden aan meedeed. Ikea heeft namelijk een aantal nieuwe producten gelanceerd en ze zijn op dit moment op zoek naar een nieuw gerecht dat op de kaart zal komen. Met twee van de nieuwe producten maakte ik deze muffins: Ost Präst kaas en Vilt Korv worst. Maar no worries, uiteraard kun je deze producten vervangen, zodat je niet helemaal naar de Ikea hoeft te crossen.

Hartige muffin met kaas en chorizo

Muffins dus, maar dan hartig en met héél veel smaak. Perfect voor de welbekende middagdip op je werk, of die maag die bij mij altijd rond een uur of vijf tekeergaat alsof het gaat onweren. Hier kun je het príma mee redden tot aan je diner ’s avonds.

Hartige muffin met kaas en chorizo

Ingrediënten (voor 6 flinke muffins)

  • 200 gram speltmeel (of ander bloem/meel)
  • 1,5 tl. bakpoeder
  • 1 ei
  • 150 ml kwark
  • 50 ml gesmolten kokosolie of olijfolie
  • 80 ml melk
  • 40-50 gram pittige geraspte kaas (oude kaas of Gruyere, bijvoorbeeld)
  • 40-50 gram chorizo of salamiworst, in kleine blokjes
  • Eventueel: gedroogde (of verse) tijm

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de worst een paar minuutjes in een koekenpan, tot ze wat aangebakken en iets knapperig zijn. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Meng het speltmeel en bakpoeder door elkaar heen. Meng in een andere kom het ei, de kwark, de olie en de melk door elkaar en voeg vervolgens bij het meel. Meng goed door elkaar tot er een mooi beslag ontstaat. Schep nu de worst en geraspte kaas door het mengsel en breng op smaak met flink wat peper en eventueel wat zout en gedroogde tijm.

Vet een bakvorm voor muffins in en verdeel het beslag. Zet de muffins 25 minuten in een voorverwarmde oven. Ze zijn klaar als een prikker er schoon (en dus niet nat) uitkomt; hou het dus even in de gaten vanaf 25 minuten, misschien doet jouw oven er bijvoorbeeld 30 minuten over totdat ze helemaal gaar zijn.

Ik heb natuurlijk niet voor niets ook de categorie ‘Bij de borrel‘ aangevinkt. Ik stel me zo voor dat wat tomatentapenade, olijfjes en hummus ontzettend goed gaan bij deze hartige muffins. Lekker breken met je handen, likje smeersel erop, biertje erbij: proost! En anders gewoon om vier uur hè, om die laatste paar uurtjes op je werk door te komen.

Hartige muffin met kaas en chorizo

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter