Pittige wortelspread met tahin

10 augustus 2015 | Smeersels, sauzen & dips

Wortel spread sesam

Misschien heb ik ooit ergens laten vallen dat ik best wel houd van borrelen. Dat is namelijk zo. En nee, niet alléén om de hapjes en wijn, maar voornamelijk omdat ik op die momenten zo duidelijk het ultieme genieten ervaar. Eigenlijk heel logisch: je bent met vrienden, familie of lover, je hebt inderdaad allerlei lekkers op tafel én in het glas, er worden de meest uiteenlopende gesprekken gevoerd, er wordt vaak veel en uitbundig gelachen en de avond is nog lang. Wat wil een mens nog meer?

Ik ben graag de host van dit soort middagen en avonden, en probeer er altijd voor te zorgen dat er tenminste één hapje op tafel staat dat ik zelf gemaakt heb. Dat kan een een crostini zijn met tuinbonenpuree, mozzarella en munt, pittige gehaktballetjes met homemade tomaten-chilipepersaus of verse artisjokken met verschillende dips. Sounds pretty good, right?

Afgelopen weekend kookte ik samen met een vriendin en serveerden we bovenstaande gerechten aan onze mannen. Gelukkig is natuurlijk alles vastgelegd en gedocumenteerd, dus ik deel de recepten snel met jullie.

Een tijdje geleden kregen we ook gasten en wilde ik natuurlijk wat lekkers serveren. Zoals ik al eerder zei, ga ik graag creatief om met wat ik nog in de koelkast heb liggen. Ik haal vaak de meeste inspiratie uit willekeurige ingrediënten die nog over zijn, omdat ik er voldoening uit haal ook dáár wat smakelijks van te maken. In dit geval waren het drie drie flinke wortels die als basis dienden voor deze pittige spread.

Het leek me een goed idee om het zoete van de wortel te combineren met pittige chiliflakes. Een Oosters tintje voegde ik toe door tahin (sesampasta) en vers sesamzaad te gebruiken. Door de oranje kleur was het ook nog eens dé blikvanger van de tafel. And you all know I like me some ginger ;-).

Wortel spread sesam

Ingrediënten

  • 3 flinke wortels
  • 0.5 teentje knoflook
  • Gedroogde chiliflakes
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 theelepel gemberpoeder of wat vers geraspte gember
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 0.5 citroen
  • Zout en peper

Kook de wortels in stukken in zo’n 15 minuten gaar. De wortels zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.

Doe de wortels in een keukenmachine (of hoge beker als je een staafmixer gebruikt) en voeg de halve teen knoflook, de tahin en het gemberpoeder toe. Pers de citroen uit en voeg ook toe, samen met een eetlepel olijfolie en wat gedroogde chiliflakes (Ik vind het lastig hierbij aan te geven hoeveel, omdat iedereen een andere smaak heeft. Ik hou zelf van vrij pittig, dus ik was er niet zuinig mee).

Mix tot een geheel; misschien moet je een paar keer de spread van de randen schrapen om alles goed mee te laten draaien. Als het te dik is, kun je nog wat olijfolie of citroensap toevoegen.

Serveer de spread op een schaaltje, druppel er nog wat olijfolie overheen en bestrooi met het geroosterde sesamzaad. Eventueel kun je er ook nog wat gemalen chiliflakes overheen strooien. Afgesloten in een potje kun je de spread zo’n 5 dagen bewaren.

Perfect bij een witbiertje of glaasje Pinot Grigio, als je het mij vraagt. Maar de spread doet het ook prrríma op een rijstwafel, als dip voor rauwe groenten of onder wat plakjes tomaat op je boterham.

Wortel spread sesam

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter