Homemade granola met chocolade en noten

5 augustus 2015 | Ontbijt

Chocolade granola

“Don’t wreck a sublime chocolate experience by feeling guilty.
Chocolate isn’t like premarital sex. It will not make you pregnant.
And it always feels good.” – Lora Brody

 

Toen ik deze post wilde gaan typen, leek een quote over chocolade me wel toepasselijk. Ik ken namelijk werkelijk niemand die chocolade écht niet lekker vindt. Ik zocht wat, en kwam bovenstaande quote tegen. Ik moest er – terwijl ik in mijn eentje in een koffiebar zat – om lachen. Enerzijds om de wijsheid van de eerste zin, anderzijds om de onverwachte wending van de volgende twee.

Ik verwachtte dat het misschien een hele oude quote was (gezien het seks-voor-het-huwelijk-gedeelte), maar niets bleek minder waar. Lora Brody is een culinaire persoonlijkheid, auteur, kookinstructrice en fervent chocoladeliefhebster. Ze wijdde er maar liefst drie kookboeken aan: ‘Chocolate American Style’, ‘Chocolate Lover’s Wire-o Journal’ en ‘Growing Up on the Chocolate Diet: A Memoir With Recipes’. This woman knows her chocolate.

chocolade granola

‘Vroeger’ (yes I said that) (toen ik op de middelbare school zat) at ik – zonder uitzondering – elke dag yoghurt met cruesli als ontbijt. Ik probeerde alle varianten, inclusief de zomer-, winter- en lentespecials. Dan weer met pepernoten, dan weer met gedroogde stukjes perzik en ananas. Aan het begin van mijn studententijd was de chocoladevariant favoriet, maar dan wel mét mango en rode bessen erbij. Als soort van perfecte zoet-zuur-zoet-combinatie. Zoet, vooral eigenlijk.

In die tijd was ik nog niet echt bezig met wat er in mijn eten zit. Maar toen ik me daar steeds meer in ging verdiepen en in de gaten kreeg hoeveel suiker werkelijk óveral (echt, in alles) in zit, besloot ik onder meer mijn dagelijkse portie cruesli te vervangen voor muesli zonder toegevoegde suikers.

Maar toegegeven: knapperige, zoete cruesli, aangevuld met noten en chocolade, is hemels. Sowieso: chocolade bij het ontbijt. Maar ook dat het zo crunchy is, en dat geen enkel brokje dezelfde grootte heeft.

Goed.

Ik maakte dus granola (want dat zeggen we tegenwoordig), wat eigenlijk hetzelfde is als cruesli. Maar dan zelfgemaakt en een heel stukje gezonder dan de variant uit de kartonnen doos. Wel een stukje minder zoet dan die van vroeger, maar de afgelopen jaren eet ik heel wat minder suiker dan daarvoor en vind ik iets nu al snel – méér dan – zoet genoeg.

Van deze granola blijf je snoepen. Het is lekker over je yoghurt of kwark, maar een handje – of twee – hier en daar is niet tegen te houden. Alléén nog dat ene brokje. En deze. En de kruimels.

Ingrediënten

  • 400 gram havermoutvlokken
  • 200 gram noten (walnoten, amandelen, pecans, cashews –  of een combinatie)
  • 6 eetlepels lijnzaad
  • Paar eetlepels pompoen- en/of zonnebloempitten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels cacao
  • 50 ml kokosolie
  • 75-100 ml honing (naar voorkeur voor zoet iets meer of minder)
  • 3 flinke eetlepels cacaopoeder
  • Snuf zeezout

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Hak de noten grof en doe ze in een grote kom samen met de havermout, lijnzaad, pompoen- en/of zonnebloempitten en kaneel. Hussel goed door elkaar.

Verwarm de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Als het gesmolten is, voeg je de honing, cacao en een flinke snuf zeezout toe. Verwarm kort en roer goed door elkaar, totdat het een egale massa is.

Schenk de massa bij de droge ingrediënten. Schep goed door elkaar heen zodat alles bedekt is met het cacao-honingmensel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de granola-to-be erover uit met een spatel of je handen.

Schuif de bakplaat in de inmiddels warme oven en laat 25 minuten bakken. Schep op de helft van de tijd heel voorzichtig om. Hou de oven op het eind een beetje in de gaten; je wil liever geen verbrande granola, en de ene oven is de andere niet. De granola is klaar als hij mooi bruin begint te kleuren en je hele huis lekker ruikt.

Probeer nu maar eens die hele schaal af te laten koelen. It’s going to be hard, but you can do it. Do it for the chunks. Want let op mijn woorden: zonder geduld geen flinke brokken.

Goed afgesloten kun je de pot minimaal twee weken bewaren. Ik kan nog zeggen: het is dus lekker met yoghurt en vers fruit. Maar ook als je een glas water haalt. Of als je een cracker besmeert. Of als je toevallig langs de pot loopt.

chocolade granola

 

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter