Chocoladecake met havermout, boekweit en banaan

10 augustus 2015 | Ontbijt, Tussendoor

Chocolade cake met havermout, banaan en noten

Sinds ik weer in Brabant woon is het meerdere malen per week borreltijd. Vrienden komen een wijntje drinken, uitgebreid borrelen, eten (het vaakst nog wel alledrie), we gaan even het terras op, snel een hapje eten buiten de deur of éven langs familie – waar dan ook steevast de olijfhouten planken gevuld met olijven, ‘fuetjes’ (zoals mijn zusje altijd gezellig zegt), kazen en spreads op tafel komen.

Allemaal heel gezellig – en ik zal de laatste zijn die er een wijntje minder om drinkt -, maar deze festiviteiten zorgen er al meerdere maandagen op een rij voor dat ik stellig zeg: ‘En nu ga ik écht weer even gezond doen’. Wat er dan meestal toe leidt dat ik op dinsdagavond met een glaasje wit zit bij te kletsen met die ene vriendin die ik alweer een tijdje niet gezien had. En daar hoort een glaasje bij, toch?

Maargoed: wat ik dus op zo’n stellige maandag vaak doe, is een gezonde cake bakken. Daar kan ik – en boyfriend included – dan de hele week van eten. De ene dag eet ik twee plakken bij het ontbijt, de andere dag neem ik een dikke plak mee als tussendoortje op het werk. En neem ik er ’s avonds nog een bij de thee, vooruit.

Ik hou ervan als ik weet dat er iets lekkers én gezonds op me ligt te wachten. Wat zoet en naar chocolade smaakt, maar niet zoveel vet en calorieën bevat als een ‘gewone’ cake.

Je kunt deze cake dus maken als je wat gezonder bezig wil zijn, maar ook als dat niet per sé je doel is doet deze chocoladevriend het hartstikke goed. Always a winner, dus eigenlijk.

 

Ingrediënten

 • 1/4 cup (40 gram) rozijnen
 • 1 1/2 cup havermout (ongeveer 135-150 gram)
 • 1/4 cup boekweitmeel (ongeveer 40 gram)
 • 3 flinke eetlepels cacao
 • 3 eieren
 • 2 hele rijpe bananen (met veel bruine stippen)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • Snuf zeezout
 • 6 eetlepels melk
 • 40 ml honing
 • 2 eetlepels kokos- of raapzaadolie
 • Flinke hand gehakte noten, pitten, zaden en/of gedroogd fruit (naar keuze)

Verwarm de oven voor op 165 °C. Doe de rozijnen in een mok of schaaltje en wel ze ongeveer 15 minuten in water dat net gekookt heeft.

Maal de havermout in een keukenmachine of goede blender fijn tot havermoutmeel. Meng in een kom de droge ingrediënten: havermout- en boekweitmeel, cacao, bakpoeder, kaneel en het zeezout.

Mix in een blender of keukenmachine de bananen met de gewelde rozijnen, eieren, honing, melk en olie.

Voeg het natte mengsel bij het droge en roer goed door elkaar, tot een smeuïg cakebeslag ontstaat. Spatel de noten/pitten/gedroogd fruit mix erdoorheen.

Giet het mengsel in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm en strijk glad.

Laat in 45-60 minuten gaar worden in de oven. Check na 45 minuten elke 5 minuten of de cake gaar is: als een satéprikker er droog uit komt, is dat zo. Laat de cake minimaal 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en probeer zo lang mogelijk te wachten met aansnijden – hoe moeilijk ook. Want wat is er beter dan een warme, smeuïge, dampende chocoladecake?

Ik denk thee, ik denk een kleedje op de bank, ik denk Suits of Orange is the New Black. Deze chocoladecake gaat goed bij elke situatie (van ontbijt tot aan bij de thee voor het slapengaan) en is het perfecte comfort food als je wél het gevoel wil hebben van een zoete traktatie, maar daar geen schuldgevoel aan wil overhouden. Neem dus gerust een plakje of drie. You’ve got my blessing.

Chocolade cake met havermout, banaan en noten

Chocolade cake met havermout, banaan en noten

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter