TBFF Travels: Veneto & Risotto all’Amarone

12 september 2015 | Hotspots & Reizen

Blog - Veneto

Op dit moment zit ik, gekleed in een dik vest, aan mijn eettafel te typen. Een dik wollen vest. Gisteren werd ik nog wakker in Vicchio, een piepklein dorpje in Noord-Toscane, ontbeet ik met vijgen uit de tuin van onze agriturismo, het door de gastvrouw gebakken brood en Pecorino van de lokale kaasboerin.

Gelukkig hebben we op de valreep wat dozen Chianti ingeslagen bij een wijngaard in Santa Brigida, dus die heb ik de komende tijd nog tegoed. Toch een beetje Toscane in het zuiden van Nederland.

Op mijn Instagram en uit mijn vorige post was het al vrij duidelijk, maar ik bevond mij dus in Italië de afgelopen twee weken. Een roadtrip die me door Veneto, Bologna, Florence en Noord-Toscane heeft geleid. Met Veneto bedoel ik eigenlijk Verona en de Zuid-Oostkant van het Gardameer, maar dat klinkt – of ís – heel burgerlijk heb ik me laten vertellen. Daarom: Veneto.

Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat ik deze veertien dagen meer kaas, worst en koolhydraten heb gegeten dan in de afgelopen twee jaar bij elkaar. Nee, ik noem expres de hoeveelheid wijn die we dronken niet, because we all know that wouldn’t be true.

In deze post neem ik jullie mee in de eerste week. Deze stond voornamelijk in het teken van bijkomen, eten, lezen, drinken, eten, wijn en struinen door pittoreske dorpjes. In die volgorde, voornamelijk. Zei ik al eten en wijn?

Daarnaast geef ik jullie een recept van een goddelijke risotto die ik at in Verona: Risotto all’Amarone. Nog niet nagemaakt, maar het staat hoog op de lijst. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte; de truffelrisotto (waarvan ook in deze post acte de présènce) komt zeer binnenkort ook voorbij. Liefhebbers die willen aanschuiven kunnen altijd contact opnemen.

Omdat ik nu al zoveel over eten heb gepraat (hé, dit is immers een foodblog), éérst even wat leuke sfeerfoto’s. Een van mijn liefste vriendinnen maakt dat soort foto’s altijd gráág, wat in die gevallen voornamelijk betekent dat het feest, de gasten of het eten níet op de foto staan, maar details van het tafelkleed (of zelfs tafelpoten), hoekjes in de kamer en boeken in de kast. Hilarisch om terug te kijken. Love you S., maar met deze sfeerfoto’s laat ik jullie wat zien van de omgeving – en oké, een beetje van mezelf.

Veneto - Shoes

Veneto - Lazise

Veneto - Lazise

Veneto - Lazise

Bij restaurant Classique in Lazise dronken we wit, aten we caprese en gesauteerde groenten, en deelden we de beste Vongole (ik vind die hoofdletter op zijn plaats) ooit. Tot op de schelp werd het bord eerlijk verdeeld. Als het erop aankomt – en dan bedoel ik als het eten HEUL lekker is -, kan ik nogal eh, strikt zijn als het om delen van eten gaat. “Joey doesn’t share food” (KIJK DIT FILMPJE als deze uitspraak je niet bekend voorkomt. Do it).

Veneto - Lazise

Uiteraard wordt de maaltijd altijd afgesloten met een caffé, die vaak zó sterk is dat je mond er stroef van gaat aanvoelen. Ik hou ervan.

Veneto - Lazise

Veneto - Sirmione

Er wordt natuurlijk éérst geborreld voordat we aan tafel gaan. Vaak met een vino rosso o bianco, salumi (charcuterie) en een verse bruchetta. Deze was góddelijk: verse tomaat en knoflook, dikke plakken mozzarella, verschillende groenten en olijven, rucola en goede, extra vergine olijfolie eroverheen. U snapt: dit werd tot op de centimeter eerlijk verdeeld.

Veneto - Sirmione

Veneto - Bardolino

Veneto - Bardolino

Een paar jaar geleden was ik met mijn ouders en zusjes op vakantie bij het Gardameer, en één van de dingen die me nog goed bij zijn gebleven van die zomer is de truffelrisotto die ik toen at. Ik praatte er al tijden over, dus ik móest het natuurlijk aan Ronald laten proeven. It didn’t dissapoint.

Op de kaart staat het aangegeven als Risotto con porcini, tartufo nero pregiato in cialda di Grano Padano, en eigenlijk mag ik dit gerecht niet tekort doen door het ‘truffelrisotto’ te noemen. En kijk dat bakje! Gemaakt van Grana Padano! Ouch.

Ooit in de buurt? Rij er voor om. Je eet het bij Ristorante Colomba, op de hoek aan de haven van Desenzano.

Verona

Verona

Verona

In Verona bezochten we de lokale markt, maakten we een toeristische foto bij het balkon van Romeo & Juliet (néé, deze foto is not included), borrelden we úitgebreid en aten we een perfecte risotto all’Amarone.

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

We borrelden in een osteria slash wijnbar in een rustig straatje, waar Veronesi in mooi gesneden pakken hun werkdag doornamen onder het genot van glazen wijn, Campari Soda en enkele aperitivi. Wij zijn de beroerdste niet en doen natuurlijk graag mee. Alles voor cultuur.

Verona

Verona

Verona

Verona

Het leukste? Alles komt van dichtbij. De kazen zijn gemaakt van schapen die grazen in Toscane, gerijpt in Toscaanse wijn (een ‘dronken’ kaas, werd het ook wel genoemd) en ook de salumi wordt lokaal geproduceerd. Love. It. Ik leer een cultuur en een stad kennen door er te éten, niet door tien kerken te bezoeken. Dat telt ook, toch?

Verona

Verona

Verona

Verona

Dit is een aanrader, gegarandeerd. En zoals u ziet ben ik zéér content met de situatie. Osteria Monte Baldo, onthou die naam. Of kijk hier. Bestel een Campari Soda en vraag de ober of je ook een combi van de salumi- en formaggi-plank kunt hebben. Maken ze graag voor je.

Verona

Verona

Dan: dinner! Bij Osteria Le Vecete (vrij vertaald: twee oude vrouwtjes) eet je de beste lokale gerechten. Door een tip van een local kwamen we hier terecht, en er was dan ook geen toerist te bekennen. Daar hou ik van.

Verona

Verona

De gastvrouw verzekerde ons dat we de risotto al’Amarone móesten proberen. Deze risotto wordt gemaakt met de beste producten uit de omgeving van Verona en dankt zijn naam aan de Amarone della Valpolicella wijn: een volle, droge rode wijn uit de Valpolicella, een heuvelachtig wijngebied net boven Verona.

Verona

Verona

De risotto was echt fantastisch: smaakvol door de rode wijn, zoutig door de bouillon en grana padano, al dente gekookt. Omdat ik het leuk vind én als reminder voor mezelf bij dezen het recept, zodat jullie het ook kunnen ervaren. Liever de originele proeven? Dat doe je hier dus.

Ingrediënten

  • 320 gram risotto- of (de originele) Vialone Nano rijst
  • 1 (flinke) sjalot
  • 60 gram geraspte Mone Veronese kaas of Parmigiano Reggiano
  • 50 gram boter
  • 1 liter runder- of groentebouillon
  • Het merg van 1 runderschenkel
  • 1/2 fles Amarone della Valpolicella DOCG (ongeveer 350 ml)
  • Extra Vergine olijfolie
  • Zout en peper
  • Eventueel: balsamico azijn

Snipper de sjalot. Verwarm de helft van de Amarone in een steelpannetje.

Smelt, in een pan met dikke bodem, 30 gram boter samen met het beenmerg. Voeg de gesneden sjalot toe en bak even aan. Roer regelmatig met een pollepel.

Voeg als de sjalot glazig is de rijst toe en bak deze zo’n 2 tot 3 minuten mee op middelmatig vuur. Voeg de warme Amarone langzaam en al roerende toe. Als de rijst de wijn heeft geabsorbeerd, voeg je telkens geleidelijk wat bouillon toe. Al roerende laat je de rijst de bouillon opnemen; dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Als de risotto bíjna klaar is, voeg je al roerende de rest van de Amarone toe. Zet nu het vuur uit. Voeg nu de geraspte kaas en rest van de boter toe. Roer goed door en laat de pan afgedekt vijf minuten staan. Eventueel kun je de risotto nog op smaak brengen met wat peper en zout, maar dat laatste zal waarschijnlijk niet zo nodig zijn door de zoute bouillon en kaas.

Dien op in diepe borden, giet er eventueel nog een scheutje balsamico overheen of rasp nog wat kaas. Lekker met een glaasje rood (de andere helft van de fles, wellicht?), maar dat had je vast al geraden.

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter