Japanse sobanoedels met broccoli, champignons en sesamzaad

8 augustus 2015 | Hoofd, Vega

Sobanoedles broccoli sesam

Dit is een van de eenvoudige recepten waar ik vaak naar teruggrijp als ik niet veel in de koelkast heb liggen. Sinds ik probeer niet meer elke dag naar de supermarkt te gaan voor het avondeten, koop ik één keer in de week een grote batch groenten op de markt. Ik hou niet van lijstjes maken, dus ik ga voor de kraam staan, wijs verschillende dingen aan die ik wil hebben en keer met een volle tas naar huis. Maar omdat ik vaak aan het begin van de week nog totaal niet weet hoe vaak ik thuis eet, komt het dus vaak voor dat er nog wat in de koelkast blijft liggen. Dit keer was dat een stronk broccoli en een half bakje champignons.

Gelukkig heb ik een hele voorraadkast vol kruiden, oliën, sauzen en allerlei soorten koolhydraten waarop ik altijd kan terugvallen. Ik had mijn broccoli en champignons, dook de kast in, en koos dit keer voor sobanoedels als basis. Sobanoedels zijn Japanse noedels, gemaakt van boekweit. Dit maakt ze dus glutenvrij, maar let op: als je de AH-variant koopt – die ik had -, zit er ook tarwe in verwerkt.

De boekweit zorgt ervoor dat de noedels een bruingrijs kleurtje hebben en een tikje nootachtig smaken. Daarnaast is boekweit rijk vaan vitamine B1 en eiwitten: een gezonde keuze dus!

Oké, terug naar het recept. Als je op een gegeven moment een paar keer Oosters hebt gekookt, leer je vanzelf bepaalde combinaties van sauzen en oliën kennen die gerechten zo’n typisch Oosters smaakje geven. Dit recept is zo’n combinatie van verschillende ingrediënten. Als je eenmaal een paar vaste producten in je voorraadkast hebt staan, kun je altijd teruggrijpen op deze combo. Komt’ie.

 

Ingredienten (voor 2 personen)

  • Sobanoedels voor twee personen
  • Olie om in te bakken (kokos-, olijf-, zonnebloem- of sesamolie)
  • 1 stronk broccoli
  • Half bakje champignons
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel soya saus
  • 2 tenen knoflook
  • Stukje gember (1/1.5 cm)
  • Honing of agavesiroop
  • Gedroogde chilivlokken
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Snijd de broccoli in roosjes. Veel mensen doen het niet, maar je kunt de stam ook gewoon eten! Schil hem even en snijd er reepjes of blokjes van. Snij de champignons in kwarten. Verwarm wat olie in een wok tot deze heet is. Voeg de groenten toe en wok deze in 4 minuten gaar. Ik doe dit vrij kort, omdat ik van heel knapperige groenten hou. Heb je ze liever wat zachter, voeg dan een héél klein scheutje water toe nadat je de groenten in de wok hebt gedaan, en/of wok de broccoli en champignons wat langer. Je kunt naar voorkeur zout en peper toevoegen om te kruiden. Doe de groenten in een schaal en zet weg.

Breng een pan water aan de kook en bereid de sobanoedels volgens de verpakking – meestal hoeven ze echt maar 3-4 minuten te koken. Terwijl de noedels koken, bereid je de dressing. Rasp de gember en snijd de knoflooktenen fijn. Mix in een schaaltje de sesamolie, rijstazijn, soyasaus, gember en knoflook. Voeg naar smaak een thee- of eetlepel honing of agavesiroop en wat chilivlokken toe, en mix goed.

Spoel de noedels af met koud water – ja, we eten dit lauwwarm – en laat goed uitlekken. Voeg bij de groenten, druppel de dressing eroverheen en schep om. Zin in spicy? Voeg je nog wat gedroogde chilivlokken toe. Zin in zoet? Kun je natuurlijk altijd wat extra honing toevoegen.

Strooi er tot slot de geroosterde sesamzaadjes overheen en probeer met stokjes te eten. Of gewoon met mes en vork, als je bárst van de honger en de heerlijke geur niet kunt weerstaan. Dat deed ik dus.

oosterse sobanoedels met broccoli, soya en sesam

 

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter