Pittige thaise mosselen met limoen en kokosmelk

9 november 2015 | Hoofd, Vis

Thaise pittige mosselen

We zitten vól in de mosseltijd op dit moment. Maar eigenlijk is het dat het grootste deel van het jaar wel. Zojuist leerde ik namelijk dat het credo ‘mosselen eten als de ‘r’ in de maand is‘ éigenlijk zou moeten zijn: ‘mosselen eten als de ‘r’ in het seizoen is‘. Zomer, herfst en winter dus. Wat betekent dat je zo’n negen maanden per jaar mosselen kunt serveren. Yay!

Gezien deze vrij uitgestrekte periode wil je natuurlijk eens variëren. Van negen maanden lang mosselen met Hollandse groenten, witte wijn en ‘mosselkruiden’ worden we ook niet blij. Op dit moment ben ik weer veel Oosterse gerechten aan het koken, dus ook de mosselen moesten deze keer geloven aan een Thaise oppimpbeurt. Dat woord staat trouwens vast niet in het groene boekje, maar u snapt de strekking.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn eerste mossel pas at toen ik een jaar of twintig was. Met enige scepsis keek ik in de pan en zag ik die ‘flubbertjes’ – en ja, we weten allemaal waar het nog meer mee geassocieerd wordt – in de schelpen zitten. Toegegeven: het was even wennen. Maar met wat stokbrood, een berg aan sausjes en een vin blanc was ik zo om. Vanaf toen stonden mosselen iedere paar maanden wel een keer op het menu.

Een paar jaar later heb ik geen berg aan sauzen meer nodig om mosselen te waarderen. Deze variant is lekker pittig en gekruid, maar ook fris door de limoen en romig door de kokosmelk.

Thaise pittige mosselen

Ingrediënten (voor twee personen)

  • 1 bak mosselen (á 2 kg)
  • Zak Thaise wokgroenten
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 limoen
  • 250 ml kokosmelk
  • Handje verse koriander

Spoel de mosselen af in ruim koud water. Controleer ze en gooi mosselen die beschadigd zijn of na een flinke tik op het aanrecht niet dichtgaan weg.

Snijd de rode peper in dunne ringetjes, rasp de gember fijn en pers de teen knoflook. Boen de limoen schoon en snijd in dunne plakken. Verhit een ruime pan op het vuur. Verdeel de Thaise groenten met de rode peper, gember, knoflook en limoen over de bodem van de pan. Gooi de mosselen eroverheen en besprenkel met de kokosmelk. Sluit de pan af en kook de mosselen in 5-8 minuten gaar. Schud de pan (met gesloten deksel) in de tussentijd een paar keer goed om.

Breng de mosselen op smaak met peper en zout, snijd of pluk de koriander wat fijner en strooi over de mosselen heen. Lekker met pandanrijst, zoetzure groenten en kroepoek.

Thaise pittige mosselen

IMG_7045

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter