Een leerzaam weekend & Thaise regenboogsalade met pindadressing

18 juli 2016 | Hoofd, Salades, Vega

Oef, ineens is het daar. Even wennen, even schrikken zelfs, even bijna in paniek. Zal het dan echt? Kan ik erop vertrouwen? Ik durf bijna niet. En die onzekerheid: wat trek ik aan? Wel of geen waterproof mascara? Je weet immers nooit hoe de dag eindigt.

De Nederlandse zomer lijkt daar.

En, eerlijk is eerlijk: wederom overviel het me dit weekend. Véél te warm gekleed, waardoor ik zondag in een kek geleend hemdje van de buurvrouw op haar eigen feestje zat. Waardoor ik gisteren met een ietwat smoezelige broek naar mijn werk ging, want ik had niets anders meegenomen dat weekend. Klein staaltje unsuccessful adulting, maargoed: ik heb Pokémon Go nog steeds niet geïnstalleerd.

Wel een stuk wijzer uit het weekend gekomen overigens. Zo weet ik nu dat er speciale stenen bestaan voor op het nachtkastje die je seksleven een flinke boost te geven (thanks voor de handige info Marjan, you never know), dat wonderen in Lourdes toch echt nog wel bestaan, dat er planten zijn die naar sperma ruiken – diezelfde buuf en ik hebben al snuffelend door de voortuin gelopen om de rakker te lokaliseren – en dat de muggenpopulatie in Brabant zo’n vijfenveertig keer groter is dan in Amsterdam.

Hé, soms zijn ook de luchtiger dingen des levens minstens zo interessant om te weten te komen.

Thaise regenboogsalade met pindadressing

Goed, zomer dus. I’m all in. Ook wat betreft eten. De rosé ligt standaard in de koeling en de thermometer tikte gisteren ruim de 25+ aan, waardoor ik een flinke portie frisse kleur op mijn bord wilde. En, eerlijk is eerlijk, na die stapavond op vrijdag, appeltaart, terras en BBQ op zaterdag en uitgebreide middagborrel met friet en snacks toe op zondag kon een lichtere maaltijd met wat extra vitaminen ook geen kwaad.

Dus, hierbij: een kleurrijke, übergezonde, mega lekkere Thaise regenboogsalade. Ik maakte ‘m vega, hoeft niet natuurlijk. De dressing is overigens verplicht: je waant je écht in Azië als je dit proeft. L o v e  i t.

Oh, en had ik al gezegd dat er pindakaas in de dressing zit? #teampeanutbutter

Thaise regenboogsalade met pindadressing

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • 1 paprika
  • 2 handen spitskool
  • handje koriander
  • Sesamzaadjes
  • Optioneel: bosui
  • Optioneel: kipfilet, gamba’s, edamame boontjes, tofu, etc.

Voor de dressing

  • 2 flinke el. pindakaas (ik gebruikte biologische pindakaas zonder toevoegingen – mét stukjes)
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5/2 cm gehakte gember
  • 2 el. tamari of sojasaus
  • 2 tl. sesamolie
  • 2 el. water
  • halve limoen, uitgeperst
  • scheutje honing of agavesiroop (of een klein lepeltje suiker)

Thaise regenboogsalade met pindadressing

Was de groenten. Maak mooie ‘noedels’ van de courgette en winterpeen: ik gebruikte een spiralizer zoals deze, maar het kan ook met een julliennesnijder óf als je heel handig bent met een scherp mes. Snijd de paprika in hele fijne, dunne reepjes. Maak een salade van de spitskool, courgette, winterpeen en paprika.

Voeg de ingrediënten voor de dressing bij elkaar en maak er een gladde dressing van in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Heb je die niet? Pers dan de knoflook uit, rasp de gember fijn en mix alle ingrediënten goed door elkaar. Het kan wat dun lijken, maar wait and see: de dressing wordt dikker als je het even laat staan.

Heb je er wat gamba’s/kipreepjes/tofu bij? Maak dat dan klaar hoe jij het het lekkerst vindt. Ik bakte mijn vega-gebeuren even kort op met een klein scheutje ketjap en wat sesamzaad. Maar doe vooral je ding.

Dannnnnn gaan we bouwen! Schik je regenboogsalade op een bord, voeg je proteïne toe als je daarvoor kiest, verdeel de dressing eroverheen en maak af met verse koriander, sesamzaad eventueel de bosui. How pretty does this look?!

Ook nog eens super dieet-/detox-/low kcal- proof, trouwens. Dus ook goed voor de billen.

HET IS IMMERS ZOMER!

Enneh, iemand opgevallen dat het woord sambal nergens is gevallen?
Thaise regenboogsalade met pindadressing

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  • Beantwoorden marleen@burgertrutjes 19 juli 2016

    En heb je de plant gevonden? :’) hihi!
    Recept ziet er super lekker uit. Lekker voor deze bloedhete dagen waarop je geen zin hebt in warm eten.

    • Beantwoorden Fleur 15 augustus 2016

      Haha, nééé nog steeds niet! Ik blijf zoeken. En inderdaad, topreceptje voor een warme dag!

    Laat een reactie achter