Healthy pizza met een secret ingrediënt, parmaham, tomaat & rucola

18 april 2016 | Bij de borrel, Hoofd, Vlees

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

De afgelopen maanden heb ik geleefd als een god in Frankrijk. Als een elegante godin in een wereld waar (werk-) borrels je om de oren vliegen, vrijdagavonden goed benut worden om de week af te sluiten en vervolgens de hele nacht te dansen (in danwel fijne, maar evenwel foute kroegen), er elke week minimaal twee dates met vriendinnen, bekenden of familie op de planning staan en waarin sporten iets was wat naar één keer per week was gedegradeerd. Allemaal leuk en aardig, maar niet altijd goed voor het algemene gevoel van fit en energiek zijn.

Oké, ik ga niet overdrijven of jullie – en mezelf – voorliegen. I love me some social stuff. En alles wat daarbij komt kijken. Ja, de wijn dus. Of de La Chouffes. De kaasplank van Anouk. De risotto van Lin. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik houd óók van fit zijn, lekker én gezond koken, tijd voor mezelf. Even terug naar het zoeken van die balans dus.

Ik sta dus weer lekker vaak in de sportschool, probeer weer meer nieuwe recepten uit en probeer wat meer uurtjes slaap te pakken. Maar op smaak – en presentatie – zal ik niet inleveren. Voor mij geen gestoomde broccoli met een net zo gestoomd stukje kip of vis. Het is juist de uitdaging recepten te maken die én goed zijn voor je lijf, maar ook voor je smaakpapillen. Oh, en voor het oog natuurlijk. Het oog wil – altijd – ook wat, ongeacht waar het om gaat.

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

Toen zondag mijn bubbly friend Bel kwam eten, besloot ik een gezonde variant van pizza te maken. Zondag is namelijk zo’n dag dat je eigenlijk iets sneaky’s wil eten. Sushi, een zak friet met dikke klodders mayonaise – dat zo lekker en vies tegelijk aan je vingers gaat zitten, dat je dan af kunt likken, je kent het –, ravioli met blauwaderkaas, of dus: pizza. Maar gezien mijn nieuwe voornemen – en, oké, de bitterballen, wijn en stokbroodjes met aïoli van de dag ervoor – moest het een minder zware variant worden. Wat ervoor zorgde dat ik een pizzabodem maakte bestaande uit, jawel, bloemkool.

Whuut, bloemkool?! Yes m’me. En nee, dat proef je niet. Écht niet!

Zo krijg je dus even een extra portie groente binnen en bespaar je op de calorieën die een vette pizzabodem met zich meebrengt. Win-win.

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

So, what you’re going to need voor één pizza zoals op de foto (eigenlijk voor één persoon, wij deelden hem met een salade erbij):

Voor de bodem:

  • 350 gram bloemkoolroosjes
  • 1 ei
  • 1 ei-eiwit
  • 30 gram hüttenkäse
  • Twee/drie eetlepels spelt- haver- of volkorenmeel
  • Zout, peper & Italiaanse kruiden

Voor de topping:

  • 2 eetlepels tapenade (ik gebruikte geroosterde paprika-tapenade), rode pesto of tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • Halve bol mozzerella
  • Paar plakken parmaham
  • Hand rucola
  • Evt: wat verse basilicum

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de bloemkool in zo’n 10-12 minuten gaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Prak/snijd/stamp de bloemkool in een bakje fijn. Leg op een hoop op een schone theedoek, draai hem dicht en knijp er zoveel mogelijk vocht uit als je kan. Maar écht: zoveel mogelijk. Dus wringen, knijpen en nog eens vijf keer op verschillende plekken knijpen. Het moet zo droog mogelijk worden.

Meng de bloemkool in een kom met 1 ei, 1 eiwit, 30 gram hüttenkäse en twee tot drie eetlepels speltmeel (afhankelijk van de droogte/natheid van het mengsel). Het hoeft geen deeg te worden, maar een ‘stevig papje’. Breng op smaak met een beetje zout, verse peper en Italiaanse kruiden.

Spreid op een bakplaat of rooster bakpapier uit, en spreid het bloemkoolmengsel erop uit. Verdeel goed en maak glad. Zet zo’n 30-40 minuten in de oven. Houd na 30 minuten goed in de gaten dat het niet aanbrandt. Nog te zacht als je de bodem eruit haalt? Zet ‘m dan nog tien minuutjes terug. Het wordt geen méga knapperig gebeuren, maar wel een stevige bodem.

Vervolgens spreid je met een lepel de tapenade over de bodem uit. Haal het natte gedeelte uit de tomaten, snijd in plakjes en beleg de bodem ermee. Maak af met wat plakken parmaham en de mozzerella in kleine stukjes. Zet 15 minuten terug in de oven op 200 graden.

Verdeel de verse rucola en/of basilicumblaadjes erover en ENJOY.

Ik heb er deze keer niet eens sambal op gegooid. Misschien een kléééééín beetje chillivlokken, maar dat is aan jezelf. I just like me some spice. 

En as promised: je hebt écht niet het gevoel dat je bloemkool aan het eten bent. Volgens Bel was het ‘net pizza’, en had ze haar bord ruim eerder leeg dan ik het mijne. En dat wil wat zeggen.

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

Bloemkoolpizza met tomaat, parmaham en rucola

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Volg mij ook via Bloglovin

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  • Beantwoorden Angelina 19 april 2016

    Ohh heerlijk! Ik krijg spontaan honger haha..

  • Beantwoorden Joëlla 19 april 2016

    Ziet er heerlijk uit! Dat ga ik een keer proberen!

  • Laat een reactie achter