Groentetaart met courgette, winterpeen, brie en tijm

11 augustus 2015 | Hoofd, Vega

Groentetaart met wortel, courgette, brie tijm

Een paar maanden geleden woonde ik nog in Utrecht. We woonden in een oud buurthuis, waarin zich zestien appartementen bevonden. Als je met zoveel mensen dezelfde hoofdingang deelt, zie je nogal eens bergen post die ‘van niemand is’ op de grond liggen. Op een gegeven moment lag er al een tijdje een buitenlands foodmagazine op de mat. Ik had het natuurlijk al vanaf het begin zien liggen, maar na tien dagen begon de tweestrijd: zal ik het pakken? Zal ik?

Ik sprak met mezelf af: als het er nóg ruim een week blijft liggen, is het vast van niemand, of niet belangrijk genoeg. And yes, I took it. 

Oeps, sorry mam, zo ben ik niet opgevoed. En voor degene die dit leest en zo rond januari zijn/haar foodmagazine niet ontvangen heeft: it was me. En je hebt nog wat van me tegoed.

Anyway, in dat tijdschrijft stond een prachtige groentetaart. De taart was zó mooi opgemaakt dat ik het me nu, maanden later, nog goed kan herinneren.

Toen ik twee weken geleden een spiegelreflexcamera kocht (jep, alle foto’s hiervoor zijn met een iphone gemaakt – oepsie), wist ik dan ook meteen welk recept ik het eerste wilde fotograferen. De prachtige groentetaart. Ik dook de keuken in en deed er erg mijn best op. En zeg nou zelf: is dit niet de meest fotogenieke groentetaart die je óóit hebt gezien?

Enne, ook niet onbelangrijk: hij is ook nog eens heerlijk. Een knapperige korst van zelfgemaakt speltdeeg, mooie groenten, pittige knoflook en de immer goede combinatie van zachte brie met kruidige tijm. This one’s a keeper.

Toegegeven, het is even wat werk, maar je bent écht trots op jezelf als deze taart zacht sissend uit de oven komt.

Groentetaart met wortel, courgette, brie tijm

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 cup (150 gram) speltmeel
  • 1 ei
  • 70 gram boter
  • Snuf grof zeezout

Voor de vulling:

  • 2 winterpenen
  • 1 courgette
  • 100 gram brie
  • Paar takjes verse tijm
  • 1 flinke teen knoflook
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Begin met het maken van het deeg. Kneed het speltmeel, de boter, het ei en een snuf zeezout tot een soepel deeg. Als het deeg niet meer aan je vingers plakt en een eenheid is geworden, kneed je het nog twee minuten goed door. Maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten rusten in de koelkast. Dit kan door er huishoudfolie omheen te wikkelen of door een kom af te dekken waar je het deeg in legt.

Verwarm nu de oven voor op 200 °C.

Breng een pannetje water met een snuf zout aan de kook. Snijd de wortel en courgetterepen met een goede kaasschaaf of mandoline in lange repen. Blancheer de wortel ongeveer 1 minuut in het kokende water. Giet af en laat goed uitlekken.

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een 0.5 centimeter dik. Bekleed een ingevette taartvorm met een doorsnede van ongeveer 20 cm met het deeg en snijd de randen netjes op één lengte af.

Nu gaan we priegelen: vul de vorm vanaf het midden om en om met de repen courgette en wortel, zodat er een mooie groen/oranje spiraal ontstaat. Het is even wat werk maar hé, het eindresultaat mag er wezen.

Snijd de brie en de teen knoflook in hele dunne plakjes en rits wat tijm van de takjes. Steek nu op verschillende plekken de plakjes brie en knoflook tussen de groenten, en probeer dit een beetje evenredig te verdelen. Verdeel vervolgens de tijm over de taart en steek ook dit soms een beetje tussen de groenten en brie in. Druppel er tot slot wat olijfolie overheen en bestrooi met zout en peper. Dit zou ongeveer het resultaat moeten zijn nu:

Groentetaart met wortel, courgette, brie tijm

Time for the oven! Bak de taart in 30 minuten af in de warme oven. Ik heb op het eind nog héél even de grillstand aangezet, zodat mijn brie mooi nog wat extra smolt aan de bovenkant. Haal de taart uit de vorm en serveer op een mooi bord of een mooie plank.

En en en? Trots?! Ik weet zeker dat je je gasten of lief ermee versteld doet staan. Je kunt het voor vier personen serveren als bijgerecht met een stukje vlees en een salade, of als hoofdgerecht voor twee. Wij aten de volledige taart samen op, met een salade van veldsla en balsamico.

Enjoy! Enne, tag me even in de Insta- of Facebookfoto’s als je deze groentetaart namaakt!

Groentetaart met wortel, courgette, brie tijm

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

  • Beantwoorden Simone 14 augustus 2015

    Wauw!! MOOISTE gerecht in ieder geval, ben benieuwd hoe die smaakt!!

  • Beantwoorden José 17 augustus 2015

    Uiteraard voelde ik, als moeder van, de behoefte om het prachtige taartje eens uit te gaan proberen.
    Goed gelukt, een feest om te presenten bij je gasten en het smaakte prima! Een aanrader!!

    • Beantwoorden Fleur 17 augustus 2015

      Yay, zo fijn! Tot snel, dochter 1 morgen weer terug!

  • Beantwoorden Marlous 19 augustus 2015

    Haha hilarisch en herkenbaar, je verhaal. Zo heb ik ook eens de Flow van een oud-bewoner van mijn pand ‘geleend’. Zij kwam hooguit 2 keer per jaar de post ophalen, dus ik heb ‘m in de tussentijd stiekem gelezen, hehe.

    Super leuk en origineel recept, ziet er mooi uit! Leuke blog heb je ook, ik sla ‘m op :-)

    • Beantwoorden Fleur 24 augustus 2015

      Haha ja, zo gaat dat als je met meerderen in één pand woont ;-). En dankje! Van jouwe wordt ik ook vrolijk!

  • Beantwoorden Karlijn 21 augustus 2015

    Meestal ben ik niet zo van de quiche en groentetaartjes, maar deze ziet er wel erg lekker uit! Een recept om te onthouden :)

    • Beantwoorden Fleur 24 augustus 2015

      Dankje! Je kunt het natuurlijk ook nog oppimpen naar eigen voorkeuren! Dus met geiten- of blauwe kaas bijvoorbeeld :-). Smakelijk!!

    Laat een reactie achter