Let’s go bananas: smoothie van banaan, dadel en kaneel

14 augustus 2015 | Drinks, juices & smoothies

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren veel heb gedronken, zijn het wel smoothies. In alle kleuren en smaken. Soms kunnen de meest onverwachte combinaties heel goed uitpakken, maar het kan ook voorkomen dat je een eerste slok neemt en denkt: ‘Ehw’.

Vooral Ronald is er een kei in om van álles uit de koelkast in de blender te gooien. Vorig jaar vroeg hij me zelfs: ‘Zou je die artisjokharten ook in een smoothie kunnen verwerken?’. En dan heb ik het over die artisjokharten op olie, uit een potje. Dat heb ik hem maar afgeraden.

Een ingrediënt dat eigenlijk altijd garantie geeft voor succes is banaan. Doordat een banaan heel zoet smaakt en vrij overheersend is, kun je bijna elke (groene) smoothie lekker maken door er een banaan doorheen te gooien. Dus, regel 1 als je houdt van experimenteren met smoothies: banana’s save – almost – everything.

Op een of andere manier was ik als kind nooit zo dol op banaan. Dat is nu wel anders: elke dag gaat er minimaal een in, soms wel twee. Maar wat ik wel heb geleerd is dat bananen eigenlijk eerst rijp moeten worden voordat je ze eet. Pas als er bruine puntjes op komen is het fruit echt rijp en krijgt het zijn zoete, zachte smaak. De bananen uit de supermarkt zijn dus in principe hetzelfde als een knoertharde peer of perzik.

Nog een leuk weetje: er wordt misschien wel eens tegen je gezegd dat je bananen moet eten om je, laten we zeggen, ‘overactieve’ darmen een halt toe te roepen? Dat komt dus omdat wij in Nederland vaak bananen eten die nog helemaal niet rijp zijn, en nog een groen uiteinde hebben. Als de banaan mooi rijp is, doet deze vriend het nét zo goed voor je darmen als elk ander fruit en is er van een ‘stoppend effect’ totaal geen sprake.

Goed, over de smoothie waar dit recept over gaat! Het liefst sport ik in de ochtend, maar op een lege maag werkt voor mij niet zo goed. I need me some food. Meestal drink ik dan deze smoothie, zo een à twee uur voordat ik de sportschool in duik of een rondje ga hardlopen. Het is romig, zoet, vullend, gezond, smaakvol en echt: nét een bananenmilkshake. And who doesn’t want milkshakes for breakfast?

Smoothie van banaan, dadel en kaneel

Ingrediënten:

  • 1 flinke, rijpe banaan (of 2 kleintjes)
  • 1 theelepel kaneel
  • Klein handje gedroogde moerbeien of twee dadels
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 150 ml ongezoete amandel-, soya- of gewone melk
  • Hand ijsblokjes

Als je gebruik maakt van gedroogde dadels in plaats van medjoul dadels (die wat groter en zachter zijn), laat deze dan eerst even een kwartiertje in heet water weken. Met moerbeien hoeft dat niet, die blenden prima.

Snijd de banaan in stukjes. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een romig geheel. Giet over in een glas, stop er een vrolijk rietje in (hé, we maken het wel zo leuk mogelijk voor onszelf toch?) en geniet van deze heerlijke, zoete (!) bananensmoothie.

Seriously, dit is toch net een milkshake?

Smoothie van banaan, dadel en kaneel

 
Follow my blog with Bloglovin

Heb je dit gemaakt? Laat het me dan vooral weten, vind ik namelijk HEUL leuk!  Dat kun je doen via mijn Instagram, Facebook of Twitter, of door de hashtag #theblondefoodfactory te gebruiken.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter